Desmit labākās dokumentālās filmas no cikla “Kas te tik laikmetīgs?”

Televīzijas kanāls RīgaTV 24 jau no savas pastāvēšanas pirmajām dienām savā programmā iekļauj dokumentālo filmu ciklu “Kas te tik laikmetīgs?”. Nu jau skatītāji ir redzējuši 91 šī cikla sēriju. Sākot ar 13. martu sestdienās 18:00, televīzijas skatītājiem būs iespēja redzēt 10 labākās dokumentālās filmas no cikla “Kas te tik laikmetīgs?”.

Latvijā izstāžu zāles un mākslas galerijas lielākoties ir lielajās pilsētās. Izstāžu zāles un citi kultūras centri, kuros redzami mākslas notikumi, visbiežāk atrodas novadu centros. Kā tad lai jebkurš cilvēks, it sevišķi bērns vai jaunietis, spēj iedziļināties mākslas pasaulē, kura attīsta radošumu un ļauj kļūt par uzņēmīgiem cilvēkiem, kuri ir veiksmīgi visās sfērās?

“Tur talkā nāk televīzija. Televīzija nokļūst visās mājās – gan zemnieku lauku viensētā, gan prezidenta pilī Rīgā. Atliek tikai televīzijā rādīt programmu, kurā iekļauta arī māksla,” saka dokumentālo filmu cikla “Kas te tik laikmetīgs?” režisors un producents Pāvils Raudonis.

Dokumentālo filmu producents Pāvils Rudonis atklāj, kāpēc top šī filmu sērija: “Jau no Jaunlatviešu kustības laikiem viens no galvenajiem kultūras darbinieku mērķiem ir nest “gara gaismu” tautai, tādējādi stiprinot un attīstot latviešu tautu. Arī mūsdienās “gaismas” nešana ir tik pat aktuāla. Daudzi kritizē un nosoda, ka kultūra tiek lauku rajonos nesta par maz. Bet jau Bendžamins Franklins ir teicis “Kritizēt, nosodīt un žēloties prot katrs muļķis. Un lielākā daļa muļķu to arī dara.” Ir vajadzīga griba, lai rīkotos. Ja griba ir, tad ir iespējams visplašākajam skatītāju lokam parādīt, kādi ir latviešu mākslinieku darbi un kādi ir latviešu mākslinieki. Kas notiek latviešu mākslinieku izstādēs no Parīzes līdz Liepājai, Tukumam, Jelgavai, Rīgai un Cēsīm?”

Viņš uzsver, ka tas ir svarīgi tādēļ, ka mēs dzīvojam uzmanības pievēršanas un informācijas laikmetā. Un uzmanību latviešu sasniegumiem vispirms ir jāpievērš mums pašiem Latvijā. Mākslas vēsturē ir daudz piemēru, ka mākslinieku darbu novērtējums un uzmanības piesaistīšana tiem veido mākslas stilus.

Dokumentālo filmu cikla “Kas te tik laikmetīgs?” uzdevums ir izcelt Latvijas kultūru. Ciklā ir filmas par latviešu fovistiem Ģedertu Eliasu un Leonīdu Āriņu, par latvijas tēlniekiem, kuri mācījušies pie Rodēna Teodoru Zaļkalnu un Gustavu Šķilteru, par mūsu izcilajiem simbolistiem Vilhelmu Purvīti un Jani Rozentālu, par daudziem Latvijas mākslas profesoriem un pedagogiem kā Guntars Sietiņš un Eduards Kalniņš, par mākslinieku dzimtām kā Skulmju dzimta un Iltneru dzimta, par sava ceļa gājējiem mākslā kā Pēteris Sidars un Māris Ārgalis. Protams atbilstoši filmu sērijas nosaukumam ir daudz filmu par laikmetīgās mākslas pārstāvjiem kā Krišs Sālamans un Katrīna Neiburga un vēl un vēl citiem.

Smelies iedvesmu latviešu mākslinieku dzīvēs un viņu radītajos garadarbos skatoties 10 labākās dokumentālās filmas no cikla “Kas te tik laikmetīgs” televīzijas kanāla RīgaTV 24 ēterā sākot ar 13. martu katru sestdienu plkst. 18:00!

Pārējie raksti